Lexcycle købt af Amazon

kindleiphone1I en lidt overraskende udvikling, er firmaet Lexcycle blevet opkøbt af online boghandlergiganten Amazon. Lexcycle står bag det vildt populære ebogsprogram til iPhonen, Stanza. Det er i sig selv interessant, fordi det giver Amazon er solidt fodfæste på Apple iPhone-platform.

Mere overraskende er det i lyset af, at Adobe og Lexcycle fornylig har indgået flere lovende samarbejdsaftaler med firmaet bag PDF-formatet, Adobe. Disse aftaler handlede dels om åbne platforme for distribution af ebøger (Open Publication Distribution System), og dels om understøttelse af Adobes proprietære kopisikringssystem (DRM), (mere specifikt Adobe Content Server 4). Integrationen af Adobes DRM  gør det muligt for brugere af Stanza at benytte sig af ebøger i PDF og ePub-formaterne som typisk benyttes af biblioteker, osv..

Alliancen mellem Adobe og Stanza blev set som et et modtræk mod Amazons Kindle-platform af de fleste kommentatorer. Samtidig har Amazon lavet deres egen iPhone-applikation Kindle for iPhone, der direkte konkurrerede mod Stanza.  Så det forekommer temmelig underligt, at det er lykkedes Amazon at kile sig ind på iPhone.

Aftalen med Adobe vil formodenlig stadig blive holdt, og det er jo en kæmpe fordel for Amazon.

For Amazon er det under alle omstændigheder et vigtigt strategisk træk, fordi Stanza sikkert har været relativt billigt at købe. Et andet motiv ligger formodentlig også skjult i det faktum, at Amazon med deres Kindle-platform tager 70% i royalties, så forlagene kun tjener 30% af salgsprisen på en Kindle-ebog. Apple tager 30% på deres applikationsplatform. I det perspektiv er det et spørgsmål for Amazon med et næsten-monopol på nyudgivelser på iPhoneplatformen, om at de sikrer sig en fortjeneste på platformen der matcher deres hidtidige på Kindle.

Det egentlige slag på ebogs-fronten ser lige nu ud til at stå mellem på den ene side Amazon og deres kombination af distribution, formater og software og på den anden side søgemaskine-eneherskeren Google der med indgåelsen af Google Books-forliget, en iPhone-optimeret version af Google Books og en alliance med den anden store ebogslæser, Sonys Reader også står med yderst stærke kort på hånden.

Skriv et svar