iPad vs. Kindle som ebogslæser

Apple har lanceret deres nye iPad i går. Det står klart at der ret beset er tale om en overdimensioneret iPod touch, der er en slags hybrid mellem en iPod og en ‘rigtig’ computer, dvs. en bærbar eller stationær PC med skærm og tastatur. Der er tale om et forsøg på at relancere tabletformen på ny. Det er absolut spændende i sig selv, fordi vi måske har at gøre med et paradigmeskift i forhold til den personlige computer som sådan.

Men hvordan fungerer den, hvis man tager ebogslæserbrillerne på? Er den den hellige gral for ebogen, som mange, herunder jeg selv har håbet på? Her er det relevant at sammenligne med den eneste rival lige nu, nemlig Amazons Kindle, der hidtil har været King of Hill, og reelt har skubbet den gryende ebogsrevolution i gang for alvor.

Jeg gennemgår 4 forhold, nemlig prissætning, Apples lukkede platform, muligheder og problemer omkring kopisikring, formater og ebogsprissætning og endelig forsøger jeg at sammenfatte og vurdere, hvordan de to klarer sig overfor hinanden.

(Se også en sammenligning i tabelform hos CNET..)

Prissætning

Når man skal sammenligne Kindle med iPad, så må man starte med at spørge sig selv, hvilken Kindle og hvilken iPad, man skal sammenligne med. iPadden kommer i 6 konfigurationer, efter størrelsen på SDD-lageret og om den har 3g eller ej. Kindlen kommer i en almindelig 6″ udgave og en DX udgave med en 9,7″-skærm. For retfærdighedens skyld vil jeg sammenligne med DX-versionen, omend mange der ‘bare’ har brug for en ebogslæser sikkert vil klare sig fint med den lille Kindle til 260$ (+ dansk moms).

DX koster 489$ mens den billigste iPad koster 499$, så de er prissat til at matche. Den dyreste iPad, som har plads til alle ens film og ebøger og kan bruges på farten med 3g koster 820$, hvilket er en hel del højere end en DX. Der er desuden mulighed for at bruge mange flere penge på en iPad, alene fordi mange gerne vil have et 3g-dataabonnement (29$ for fri adgang), hvis de har købt en 3g-model. Mange vil nok også gerne vil have en keyboarddock (pris ukendt?) og en række andre kabler, tasker osv.

Man kan helt sikkert klare sig uden, men det er er også klart at Kindlen faktisk er den prismæssigt mest gennemskuelige løsning: du betaler én gang og har derefter fri adgang resten af livet til at købe bøger, og behøver aldrig at forbinde den via usb til andre computere.

En lukket platform – fordel eller ulempe?

Det er blevet hævdet at Apple med deres iPhone og iPad + iTunes har skabt en lukket DRM-tynget platform for distribution. Men det er ikke et argument for at vælge en Kindle frem for en iPad. Kindlen er netop lige så lukket, fordi den tilsigter at fastholde forbrugeren som kunde hos Amazon. Det er derfor Amazon har valgt at lave en Kindleapplikation der kan hentes på App store. Det er derfor de har købt Stanza, der kommer til at køre både på iPhone og en række andre platforme fremover. Så kan man blive som kunde hos Amazon, selvom man vælger andet hardware.

Apples platform kan siges at være lukket, fordi dens strategiske sigte er at fastholde brugerens interessere for de hardwareprodukter, virksomheden tjener. Omvendt er Amazons strategi fokuseret på indhold: Kindlen skal sælge ebøger, ikke sig selv.

Og så er Apples lukkede platform, trods kritikken, ikke så problematisk at det gør de fleste mennesker noget. Selve økosystemet med over 100000 apps har vist sig at være et stort plus, både for kunderne der har fået et centralt sted at hente programmer, for Apple der har styr på, at der ikke kører skadelige programmer på platformen, og for udviklerne, der tjener masser af penge på det.

Kopisikring

Så er der spørgsmålet om DRM, eller kopisikring af ebøgerne. Amazon tillader at forlagene kan distribuere bøger på Kindlen uden DRM. I praksis er det sådan at forlagene i stor udstrækning jubler over muligheden for at kopisikre deres materiale, til trods for alle gode argumenter for det modsatte. Meget få Kindlebøger er uden kopisikring Derfor elsker de store amerikanske forlag også Apples lancering af iBooks, hvor DRM formodentlig også er en obligatorisk del af pakken, ligesom med andre Apps. Hvis forlagsbranchen er klog, så indser den også at Apple løste musikbranchens problemer med piratkopiering da de lancerede iTunes Music Store, under devisen “Rip, Remix, Burn”.

Om Apple også vil tillade nogle forlag at levere uden kopisikring står hen i det uvisse. En mulighed er at vælge en løsning der svarer til iTunes-musik, der ikke har en “hård” kopisikring, der umuliggør deling af musikken, men en “blød” sikring, hvor brugerens oplysninger er vandmærket ind i filerne, så de kan spores efterfølgende af Apple.

Formater

Kindlen anvender sit eget kopibeskyttede format (AZW), men kan også læse PDF-filer samt MOBI og PRC-formaterne uden DRM. Der er en slags rudimentær webbrowser på Kindlen, men den er ikke noget at skrive hjem om i forhold til oplevelsen på en iPad. Det er ret let at overføre sine egne filer til den, når den er tilsluttet vha. usb, og man kan konvertere ebøger fra andre formater (fx Word og HTML) til AZW med en emailservice. Eller man kan bruge Calibre til at konvertere sine filer selv og så overføre dem manuelt.

I modsætning hertil, så har Apple helt andre fordele. I princippet kan du læse ethvert ebogsformat, der understøttes af en af de mange ebogs-apps der findes til iPhone og iPad. Jeg nævner i flæng Stanza, Kobo, B&N, Scrollmotion, Wattpad og.. Kindle App. Her skal man tænke på, at Apple stædigt fastholder at være hardwareproducent og ikke først og fremmest softwareudvikler – de vil gerne stå som formidler af ebøgerne, endda tjene penge på at være distributør – 30 % – men de er først og fremmest ikke eksperter i indhold, men i at give en god hardware/software-integration.

Apples egen iPad App, iBooks, understøtter ePub, der er det nuværende åbne standardformat. Det fantastiske ved ePub er, at det understøttes af alle andre ebogslæsere end Kindlen, at standarden er åben, at det er HTML-baseret og at Adobes CS4-pakke understøtter eksport direkte til ePub. Det sidste er der nok mange forlag, især mindre, der er glade for.

Her kommer vi så også ind på en af problemerne, i det Adobe også gør det muligt at lave ePub med kopisikring. B&Ns Nook benytter sig af dette. Og her har vi det lille problem, i det Nooks ePub-bøger kører på Adobe Content Server, som kræver dels at man lokalt har installeret Adobes ebogsprogram, dels ikke understøttes på andre ebogslæsere end Nook indtil videre. Så det bliver også lidt spændende at se, hvordan Apple og Adobe arbejder sammen omkring dette her. Vil de benytte sig af en implementering af Adobes DRM, eller gå efter deres egen model?

Ebogspriser

Der har været snakket på nettet om, at Apple med iBooks forsøger at lancere en ny prismodel for ebogsmarkedet. Indtil nu har Amazon domineret med en model, hvor forlagene sætter en listepris til Amazon, som Amazon så kan vælge at discounte eller ej. Amazon har valgt for en række bestselleres vedkommende at lade den reelle salgspris være 9.99$. Når et forlag har sat en ebog til salg for fx. $14$, så har de betalt fx. 45% af dette til Amazon. Regnestykket er så at forlaget for en solgt ebog har haft en indtægt på (14-(14*0,45) =) 7,7$. Amazon får så (9.99-7,7$ =) 2,29$ i samlet indtægt for ulejligheden. For mindre forlag og selvpublicerende forfattere har Amazon taget hele 70% indtil nu, hvilket selvfølgelig har afskrækket mange mindre forlag fra at være tilstede på Amazons platform.

Forleden vendte Amazon så på en tallerken, sikkert i forventning om at Apple ville lancere en ny ebogslæser, på en tallerken og tager nu kun 30%, hvilket svarer til blot 0,19$ i indtjening for Amazon. Forlaget modtager nu 9,8$ for ulejligheden, så det har de det fint med.

Lad os så tage regnestykket for Apples iPad. Vi antager at Apple tager 30% for at sælge en ebog på iBooks. Forlaget sætter stadig prisen til 14$, fordi det mener de bogen er værd. Forlaget får nu igen 9,8$ i indtægt, mens Apple får 30% af de 14$, svarende til 4,2 dollar. Set fra forlagene og Apple side, så er det altså en win-win situation, hvor alle tjener penge.

Ydermere så giver Apples model forlagene magten over prissætningen. Det har været et af de helt store fordele for Amazon at kunne sætte priserne, og er et af onlineboghandlernes stærkeste våben på et frit bogmarked (som det danske næsten er nu). Mange fra forlagsbranchen har også været mugne over at Amazon har ment at max.prisen for deres dyrebare produkter skulle sættes så lavt. Med Apples ordning kan forlagene sætte prisen så højt de vil. Forlaget kan også vælge at sætte prisen ned til 9.99$ eller lavere, hvis de ser en mulighed i det. Apple vil være glad, for de får stadig deres 30% uanset hvad.

Jeg mener at der er to ukendte faktorer i forhold til dette. Forbrugerne og konkurrenterne. Hvad konkurrenterne angår, så er platformen som skrevet helt åben for andre ebogsdistributører. Hvad vil de gøre? Vil Amazon vælge at discounte yderligere, eller vil de følge forlagenes prissætning opad, så den matcher iBooks. Eller tør forlagene ikke at gå under Amazon, når det kommer til stykket? Og hvad med forbrugerne. Når de kan se en bog være lige så billigt til salg, måske med en ebogs-applikation der er bedre end Apples seneste opdatering, vil de så ikke bare benytte sig af den?

Hvad får man for sine penge?

Jeg har gennemgået, hvordan de to platforme adskiller sig prismæssigt fra hinanden. iPadden er dyr, men kan konkurrere med en Kindle DX, hvis man kan klare sig med Apples basismodel. Til gengæld får man meget mere rigtig ‘computer’, der kan alt muligt andet end at læse bøger for pengene, når man køber en iPad.

Køber du Kindlen får du sort/hvid eInk, som mange ebogsbrugere sværger til som overlegent i forhold til lcd-skærmene. Jeg havde personligt håbet på at Apple ville vælge Pixel qi-teknologien, der har de bedste egenskaber fra eInk og LCD-teknologierne, men nej.

Køber du en iPad får du, udover adgang til tonsvis af applikationer og indhold af enhver karakter, mulighed for at kommunikere med med dine venner, sociale bogfora, osv. Det er langt fra så simpelt som Kindlen, men der er nok ikke tvivl om, at Apple har lavet den simplest mulige løsning på en kompleks teknologisk anordning, som vel at mærke virker out-of-the-box. Du kan på en meget let måde, og i et velkendt og sikkert miljø, købe dig fattig, ikke alene i ibøger, men også i musik, film og applikationer af enhver art.

Samtidig er det også helt store styrke ved iPadden: du køber den ikke udelukkende for at købe bøger, men fordi den, ligesom iPhonen, kan fungere som alt muligt andet end lige netop som ebogslæser. Det vil være betydeligt lettere at lokke pengene ud af lommerne til en iPad end til en Kindle DX.

iPadden er, ligesom en iPod eller iPhone, ultrasimpel og ‘smuk’. Der er ingen distraktioner, når du læser. Der er kun én knap, du skal forholde dig til, ikke tusinde forskellige. Og den har touchinterface!  Personligt har jeg ikke mødt nogen der ikke har prøvet at betjene en Kindle med touch, første gang de har haft en i hånden. Jeg er personligt solgt til touch, også til soft-keyboardet, når vi taler korte tekster. Når vi taler om annotationer og andre former for opmærkning, er jeg også sikker på, at touchinterfacet er Kindlens knapsystem langt overlegen, selvom det jo også findes på Kindlen.

Kindlen har især én killer-feature i forhold til iPadden og det er batterilevetiden: den holder en hel uge med 3g tændt og to uger uden 3g, mens iPadden holder ‘fremragende’ 10 timer. 10 timer er ganske vist lang tid for en lille bærbar maskine, men det er altså vand i forhold til Kindlen. Kan man frit vælge mellem hvilken en man vil tage med på ferie, så må det da være Kindlen. Jeg gruer for ferien, hvor jeg ved at jeg efter få dage vil være uden telefon, fordi min iPhone vil være løbet død. Men det er måske en fordel i disse gear ned-tider?

Jeg er ikke i tvivl om, at som ebogslæser betragtet, har Apple med iPadden leveret et dyrt, men meget, meget konkurrencedygtigt produkt. Om det bliver en Kindle-dræber, må stå hen i det uvisse. Som “alt muligt andet” og erstatning for en bærbar computer især, så tvivler jeg på, om tiden er moden til det endnu.

Hvad synes du?

Skriv et svar