20 problemer med Apples iPad

Så kom Apple endelig med deres iPad, som vi er mange der har set frem til vil blive det nye helt store inden for ebogsverdenen. For at ingen kan beskylde mig for at være Apple-fanatiker vil jeg her opsummere alle den kritik, der er kommet umiddelbart efter lanceringen.

Nogle er kritikpunkter er ret alvorlige, andre er efter min mening bare sådan tabletplatformen er. Apples iPad er tydeligvis ikke alt for alle, men er designet til brug i hjemmet eller til collegestuderende, enten som ekstra køkken/stuecomputer eller som det eneste på kollegieværelset (med det tilhørende tastatur).

Jeg behandler potentialet ved maskinen som ebogsplatform i et separat indlæg. Her følger kritikken:

Gizmodo: 8 (+ 3) ting der stinker ved iPadden:

1. Rammen om skærmen er for bred – der er plads til tommelfingrene, men en bred sort ramme er fx. langtfra ideel til ebogslæsning.

2. Ingen multitasking – dvs. du kan tilsyneladende ikke tænde for internetradio i baggrunden og arbejde i Pages samtidig.

3. Ingen kamera(er) – hvorfor ikke det, det forekommer oplagt? [Toke: i det mindste har den mikrofon og understøtter VoIP-telefoni, så man kan ringe til og fra den]

4.. Touch keyboard – er besværligt og uergonomisk at bruge.

5. Ingen HDMI-udgang – du kan ikke tilslutte den til TV uden adaptere.

6. Navnet iPad – opskriften på dårlige vittigheder om den.

7. Ingen Flash – vink farvel til streamet video fra en masse websites.

8. Adaptere, adaptere, adaptere – maskinen er utroligt simpel, til gengæld kræver alt adapter, selv usb-tilslutning.

9. Ingen widescreen – skærmen er i 4:3, hvilket betyder at film til det store lærred fylder en smal bræmme i midten af ens iPad.

10. Den understøtter ikke T-mobile 3 g – og bruger mikro-simkort, som ingen andre benytter sig af. Det vil i praksis betyde at man ikke kan benytte andre end Apple som 3g-udbyder, i hvert fald ikke i Danmark.

11. Lukket App økosystem: du kan kun køre Apple-godkendte programmer på den.

Josh Catone, Mashable:

12. eInk er stadig overlegent til boglæsning – fungerer både indendørs og udendørs og står knivskarpt.

13. Når du har købt en Kindle har du gratis 3g-adgang til Amazons database. Med iPad skal du have et dataabonnement hver måned.

14. Bogudvalget – Amazon har med 400000 bøger online det største udvalg.

15. Batterilevetid – iPadden har 10 timer, hvilket er rigtig fint, men det blegner i sammenligning til Kindlen der har en uges levetid, selv med 3g tændt.

Samuel Axon, også fra Mashable:

16. Det er ikke den bedste måde at gå på nettet på – World wide web er skabt til tastatur og mus, så de fleste websites vil være svære at bruge på en iPad.

17. Det er et hidtil uset lukket system – Du kan fx ikke downloade en mp3 fra nettet og afspille den fra din iPad. Dårlig rollemodel for fremtiden!

18. Prisen: 499 for iPad vs. 260 for en Kindle. iPadden forsøger at være alt, men er ikke bedst som ebogslæser.

19. Hvis du allerede har en bærbar og en iPhone er den ikke pengene værd – den udfylder ikke mellemrummet mellem de to typer produkter, som Jobs hævder i sin præsentation af maskinen.

Og en til, også fra Mashable:

20. Den har ingen GPS-modtager – den understøtter kun, ligesom den oprindelige iPhone, kun “assisted GPS”, hvilket vil sige at 3g-versionen estimerer sin placering i forhold til mobilmasterne i området. Hvor jeg sidste boede, var der en fejlmargen på 4 km!!

13 thoughts on “20 problemer med Apples iPad

 1. Skærmen er da ikke 4:3 den er mere 16:9

  Apple er i gang med at lukke web som til UI, det er jeg utrolig glad for, om 5 år kan vi forhåbentlig ikke huske det rædsomme hack, flash vil jeg ikke savne, frygtelig, lukket, blanding af indhold og navigation, de fleste bruger der kun til video, og YouTube er ved at skifte væk fra Flash player til HTML5, det er faktisk Apples fortjeneste.

  Et lukket økosystem, hvor meget jeg end hader det, har ikke været et problem på iPhone, tværtimod har det skabt en forretningsmodel der har produceret 140.000 applikationer på 1,5 år, og inden for det lukkede system er der masser af konkurrence, se bare på iTog og BusTogMetro i lille Danmark

  Nå tager lige punkterne en efter en:
  1. Skal nok prøves i praksis
  2. Det er da en fordel, og lur mig om ikke iTunes delen kan køre i baggrunden som på iPhone
  3. Jo mere jeg tænker over det, jo bedre, vi skal ikke forstyres at video i hjemmet, lyd er rigeligt
  4. Så nu ikke så galt ud, det er til korte beskeder og så er der jo keyboard dock
  5. Hvad skal man dog med det, man ser filmen lige foran næsen, og så er der TV out via. 30-pin connector
  7. Har jeg besvaret ovenfor
  8. Hvad skal man med USB, der er WiFi
  9. Det er 16:9, som al TV nu tildags
  10. Tror ikke det er noget problem for udbyderne at begynde at bruge Micro SIM, og de vil jo gerne sælge dem, vi vil jo købe
  11. Har jeg adresseret
  12. Helt enig, men iPad er IKKE en læseplade, teknologien kan IKKE klare det UI Apple har, så hold op med at sammenligne de to
  13. Her vinder Amazon på ren KO
  14. Her vinder Amazon på ren KO, men Kindle App er jo klar til iPhone, og dermed iPad fra dag et!
  15. Her vinder eInk naturligvis STORT
  16. Problemet er IKKE iPad med det elendige UI der er på webbet
  17. Det må da være det rene vrøvl, naturligvis kan iPad afspille MP3 filer
  18. iPad er IKKE en læseplade, og du skal sammenligne med DX som koster $489
  19. Nej, den udfylder ikke mellemrummet, den gør den bærbare helt og aldeles overflødig, og isn’t that fantastic!

 2. Hej Kim
  Jeg er enig med dig i, at mange af indvendingerne er bagstræberiske, men synes de er gode at have stillet op. Jeg behandler Kindle vs. iPad, eller “iPadden som ebogslæser” i et separat indlæg.

  ad 9: Skærmen er 1024×768, hvilket vel er lig 4:3, eller er min lommeregning helt gal?

  ad 17: Den kan naturligvis afspille mp3-filer 🙂 Men som det ser ud til nu, så har den, ligesom iPhonen, ikke et filsystem, hvor du kan downloade til en mappe, hente filen, osv. Derfor skal du synce til iTunes for at få dit eget indhold ind på den.

  ad 19: her taler vi om power users – de vil aldrig være tilfredse med ikke at have fuld multitasking, osv. For alle andre er den formodentlig et godt alternativ til en netbook.

 3. Stand corrected on the screen res, synes nu den lignede iPhone formfactor i demoen, lagde dog godt mærke til at de lignede 4:3 i simulatoren fra SKDet, som jeg så kørenede i går takket være Philip fra @DenFalskeZebra

  Filssystem, det har du på…nettet, lokalnettet, filsystemet med mapper var en kæmpe misforståelse, en tåbelig metafor fra det 18ende århundrere, du ved godt at Internettet er et filsystem, men Google gør at vi er ligeglade 😉

  Jeg vil ikke savne den bærbare, jeg erstatter den med en stationær iMac, slut med at tage arbejde med hjem o/

 4. Du har ret i at nettet er et filsystem, men hvis jeg skulle bruge den i stedet for min bærbare, dvs. som den eneste computer, ville jeg sætte pris på fx. at kunne købe mp3’er fra Amazon og afspille dem på min iPad, uden at skulle omvejen over en anden computer.

 5. Det skal du ikke, det er ikke en computer men en “netklient”, desværre er netbook jo blevet ødelagt af bloat (windows), en rigtig computer skal være stationær, 27″ iMac anyone?

  Problemet med MP3er fra Amazon er jo DRM, det skal dø, iTunes kan jo heller ikke afspille dem i dag, men lur mig om ikke Amazon gør det muligt real-soon-now, ved ikke om det allerede er der i KindeApp til iPhone.

  Tilbage på kajen sidder “stakkels” Microsoft, og hvad gør de så, jo de bliver NØDT til at lancere en App til iPad/iPhone der kan afspille WMA-DRM, markedet har talt!

 6. Say what? – Amazon sælger 100% DRM-fri mp3-filer! Men nu var det kun et (semi-ironisk) eksempel. Men hvad med min CD-samling, jeg er ved at rippe nu, så jeg kan få smidt de gamle skiver ud – havde jeg kun en iPad, hvordan skulle jeg overføre mine mp3-samling til den uden at synce med iTunes på en anden computer?

 7. (svaret er at du SKAL have en anden ccomputer 😉 –
  Her er Apples simple vision (som jeg ser den ;-):
  Arbejde: iMac eller pc
  Hjem: iMac eller pc, Apple TV eller Mac mini og Time Capsule
  På vejen: iPad og/eller iPod (her vælger jeg iPod shuffle og iPad)/iPhone

  Hvad mangler totalt: den bærbare, og det er jeg SUPER glad for

 8. (at du SKAL have en anden computer er jeg ikke så glad for, det er fedt at Kindle er helt unwired, opdaterer også firmware over mobilnettet, men Apple har en ny LEGOklods til deres infrastruktur, som på ny vil involvere stationære computere, den bærbare, som en desktop replacement, var en fejltagelse)

 9. AAAAAAAAAaaaaaaaaaarrrrrrrrrggggggggghhhhhhhh!!!!
  Der er intet – absolut INTET – som kunne få mig til at skifte min Asus ud med det plastbras, Jobs lige har introduceret os for. Det fanboy100%applecrapbuy-in, der skal til for at overgive sig til en klam klods som iPhone, bliver bare aldrig mig. Hvad værre er, jeg EVNER simpelthen ikke at forstå dem, der gør. Det er ligesom i politik. Apple har samme marked som politikere fra såkaldt borgerlige partier: Mennesker, der er temmelig ignorante over for andre end sig selv, folk som ikke med vilje, men ved ren og skær egoisme og mangel på omtanke skider i den rede, de bor i, med køb og smid-ud mentalitet (nå, gik tusinde-kroners dimsen i stykker? jeg køber da bare en ny, tralalala). Når revolutionen kommer, ryger de alle op ad muren – og kuglerne genbrugt. VIVA LA REVOLUTION!!!

 10. Én ting: Den her iPad er faktisk lavet af aluminium og glas 😉

  Jeg giver dig ret i at Apple er eminente sælgere der bidrager yderst aktivt til brug-og-smid-væk kulturen internationalt og herhjemme. Jeg mener dog ikke at det er noget specielt borgerligt partipolitisk. Du skal ikke glemme at Nyrup-regeringen var dem der først bar ved til forbrugsbålet da de ville sætte gang i hjulene i 90’erne. Det er et langt bredere problem i måden, elektronikverdenen fungerer på, hvor “nyt” i sig selv er godt, uanset om vi har det fint med det vi har.

  Til Apples undskyldning skal siges at de faktisk har gjort en del for at deres produkter er miljøcertificerede, og kan bortskaffes på en ordentlig måde, og faktisk har nogle af de mest strømeffektive produkter på markedet. Det løser selvfølgelig ikke det overordnede problem, men er kun et lille bidrag til det.

Skriv et svar