12 måder der eksperimenteres med digitale udgivelser på

De traditionelle forlag – og en række nye firstmovers – eksperimenterer på livet løs med alternative forretningsmodeller for digitalt materiale. Jeg har lavet en liste over 12 måder det gøres på.

Først,  et link til et unikt google-site der går i dybden med forretningsmodeller for digitalt materiale. Det er et oplæg til en uhyre spændende rundbordsdiskussion, jeg deltog i på Tools of Chance-konferencen januar 2009, og det er stadig aktuelt.

Herunder en liste over nogle af de forskellige måder, særligt amerikanske forlag eksperimenterer med at gøre det rentabelt at levere indhold i digital form på uddannelsesområdet.

 1. Gør adgangen til en del af prisen for at deltage på udddannelsen
 2. Reklamefinancierede gratis websites
 3. Massetilpassede designs
 4. XML-workflows, der gør det billigt at outputte materialet på forskellige teknologiske platforme
 5. Indholds-opmarkering /tagging – man kan diskutere om redaktører og forfattere principielt er det bedste valg til det: Redaktører ved ikke nok eller har ikke tid, mens forfattere per definition er for snævertsynede i fht. at opmarkere deres eget materiale på de mange uventede måder, brugerne vil værdsætte. Altså: en variant at forfatter/receptionsproblematikken i nye klæder: værket bliver først til i mødet med læseren. Det er formodentlig enten egentlige søgeordseksperter eller brugerne der er bedst til at løse sådan en opgave.
 6. Lyd-versioner af materialet – dvs. lydbøger eller lydføljetoner.
 7. Fokus på workflowet mellem lærer og elever, herunder annotation- dvs. understregning af indhold og deling af noter mellem klassens elever og læreren.
 8. Courseware – dvs. moduler til LMS-systemer.
 9. Specialtilpassede udgaver af bøgerne.
 10. Salg af kapitler, fremfor hele bøger,
 11. Abonnement på minikapitler, leveret pr. email, sms eller rss
 12. Videobøger hvor forfatteren på 20 minutter giver et resume af en bogs indhold, a la Jeff Jarvis, what would Google do?

Min egen arbejdsplads, Systime, opererer i dag kommercielt med 3, 5, 6 og 10 (byg en bog) og eksperimenterer med flere andre af tingene på listen (og mange andre ting).

Hvad siger du? Hvor kan forlagene virkeligt rykke?

Skriv et svar