“Nook” ebogslæser trumfer i gaveregn af nye gadgets

Opdatering 13.11.2010: Da jeg kan se at denne side tiltrækker en del trafik løbende, vil jeg lige gøre opmærksom på, at dens anbefalinger ikke er aktuelle. Tjek forsiden for sidste nyt.

For tiden vrimler det med nye ebogslæsere på markedet. Man kan kort nævne Amazon Kindle, Txtr, Hanwon, iRex Digital Reader 1000 og Sonys eReader. I dag kom der to nye interessante bud til, som begge udmærker sig ved at have ikke én men to skærme: en eInk, der ligesom på Kindlen, giver et roligt, papirlignende billede, og en bluetouchskærm med farver, ligesom på iPhonen. Den ene har ovenikøbet en bonus, nemlig forbedret kopisikring (DRM).

Entourage Edge

Den første er Entourage Edge der kan gå på nettet trådløst, tage noter, har webcam, mikrofon, mm indbygget. Den ser utroligt spændende ud og udkommer til februar 2010. Den har trykfølsom skærm, som desværre skal betjenes med en lille pencil. Det tror jeg ikke så meget på, for pennen har bare ikke den samme naturlige følelse som touchskærmen, når man sidder med en bog i hånden.

features_wifiB&N Nook

Den problem har den anden nye ebogslæser, Nook ikke, for den har touchskærm på lcd’en. Det er den amerikanske boghandlerkæde Barnes & Noble der står bag Nook. Den har, ligesom Entourage Edge både eInk og LCD-skærm, og den håndterer til forskel fra denne kopisikrede filer (i PDF & ePub format).

Som en ekstra flødeskum på kagen har B&N også fundet på et smart DRM-system til bøger, man køber gennem B&Ns online boghandel, som gør det muligt at låne købte bøger ud i 14 dage – præcis ligesom man ville gøre med rigtige bøger. Man sender simpelthen bare et link til bogen til sine venner, og så kan de læse den, også f.eks. på B&N’s ebogsapplikation på ens iPhone.

Se det er et skridt i den rigtige retning, hvis der skal langes ebøger over disken.. I øvrigt også et tema der blev taget op på TOC i Frankfurt: Kopisikring er – udover at det sikrer rettighedshavernes legitime copyright og dermed indkomstmuligheder for forfattere og forlag – godt, hvis det er konstrueret så det ikke forhindrer læserne i at anvende ebøger som de er vant til med trykte bøger. Herunder at låne, kopiere til eget brug eller arkiv, lave noter i margen, overstrege, dele med venner, dvs. i det hele taget det der kendetegner at eje det man køber, så længe man ikke skader rettighedshavernes indkomstmuligheder.

Opdatering: Hans Lauring har gjort mig opmærksom på at man kun kan låne sine bøger ud én gang. Jeg har åbenbart glædet mig for tidligt, for det er da ikke helt det budskab der fremgår når man ser overskriften på websitet..

8 thoughts on ““Nook” ebogslæser trumfer i gaveregn af nye gadgets

  1. Jeg ved det ikke, men hvis det er baseret på Android er der nok mulighed for at indstille dansk tastatur, ligesom på mobilerne. Et moderne OS som Android burde være baseret på Unicode, som understøtter alle tegn, så mht. søgning burde det ikke være et problem. Man ved aldrig

  2. Det lyder spændende.. Et spørgsmål har jeg dog lige ang. opladeren. Vil stikket ikke være konstrueret til de amerikanske stikdåser? Hvis man skal til at have adapter bliver det jo en anelse besværligt.

  3. Det er et godt spørgsmål, men desværre kender jeg ikke svaret. Normalt er der en mellemadapter, hvor man kan nøjes med at skifte den ende der går til stikkontakten. Spørgsmålet er, om man overhovedet kan skaffe den som dansker?

    Jeg er ret sikker på, at den ikke er baseret på Android, for i øvrigt, så spørgsmålet om danske specialtegn (æ, ø og å) er jeg ikke så sikker på længere.

Skriv et svar