Google Editions lanceret på TOC Frankfurt

En af de allermest interessante ting på Tools of Change-konferencen i Frankfurt var, at Google valgte at præsentere deres nye ebogsløsning, Google Editions som lanceres fra juni 2010, en præsentation jeg var så heldig at deltage i: det blev et sandt fyrværkeri af spørgsmål og svar til en række detaljer – også kritiske spørgsmål til Google Books forliget, som den flinke dame fra Google ikke ville kommentere på, da de to ting angiveligt ikke hænger sammen. Det svar behøver man ikke tage for gode varer..

Hvad er så Google Editions? Her er, hvad jeg fik ud af det.

Google vil tage udgangspunkt i partnerprogrammet for ebøger på Google Books, som en række forlag og forfattere allerede deltager i (man kan f.eks. se min mere eller mindre obskure PhD-afhandling nydeligt indekseret og klar til download på Google Books).

Resultatet af Google Editions er, at der kommer en “købsknap” på søgeresultatet. Brugeren finder bogen gennem Google og køber derefter bogen enten gennem Googles eget betalingssystem Checkout eller gennem integration med forlaget eller Internetboghandlens eget betalingssystem.

En række detaljer:

  • Man køber og læser ebøgerne online – dvs. kunderne kan købe overalt og læse overalt- Mantraet var “buy anywhere, read anywhere”.
  • men de kan også også læse dem offline vha. snedig caching (google gears eller html5)
  • Man kan lægge bogmærker i sin bog
  • Man kan lave margen-noter
  • Man kan printe hele bogen og copypaste 20%
  • Man kan arkivere en bog – med kopisikring “i et eksisterende anerkendt DRM-format” – Dvs. formentlig Adobe Digital Editions eller Apples Fairplay.
  • Man slipper helt for reklamer i Google Digital Editions!
  • Google har en grundig overvågning af, om der bliver snydt f.eks. med deling af adgangskoder: Hvis f.eks. en bog læses med samme login af flere på samme skole, så lukkes der automatisk ned. Smart.
  • Hvad angår spørgsmålet om ejerskab, så kan man altid vælge at trække bøgerne ud af Google Books – Google vil stadig have indekseret bogen, men adgangen til køb vil være lukket.

Af særlig interesse for deltagende forlag, er, at Google automatisk tilpasser uploadede PDF-filer til ePub-formatet, så bøgerne kan læses – med større eller mindre held, erfaringerne med ePub-formatet hidtil taget i betragtning –  på alle ebogslæsere med Internetadgang: iPhones, Androidtelefoner, Netbooks, og alle andre enheder der er kendetegnet ved relativt små skærme.

One thought on “Google Editions lanceret på TOC Frankfurt

Skriv et svar