Kindles DRM cracket

Ak ja, så skal bogbranchen til at lære den samme lektie som musikbranchen. En Israelsk hacker har meddelt, at han har brudt den kopisikring, som boghandlergiganten Amazon lægger på sine ebøger til deres Kindle, og det må få bogbranchen til at overveje, om de nu også gør det rigtige.

Ifølge BoyGeniusreport har den israelske hacker, der går under navnet  „Labba‟, brudt den kode, der gør det umuligt for folk der har købt ebøger på Amazon at anvende deres bøger på andre platforme uden Kindle-understøttelse. Her taler vi især om andre ebogslæsere, fx. Androidbaserede. Samtidig gør koden det naturligvis også muligt at piratkopiere filerne, og det må give stof til eftertanke for de forlag, onlineboghandlere og bibliotekstjenester der i dag udbyder ebøger med kopisikring.

Pointen er ikke svær at forstå, men for at stave det tydeligt, så er ebøger digitale, og entreprenante hackere finder altid en vej uden om de rent digitale kopisikringssystemer, der udtænkes. Den eneste måde at undgå ‚digitale indbrud‛ er ved at lade fysiske genstande indgå i kredsløbet et sted. Det er fx sådan min netbank, Jyske Bank med et fysisk nøglekort med brug og smid væk-nøglekoder, sikrer sig mod ubudne gæster. Det kommende digitale signatur er, så vidt jeg forstår, baseret på en lignende løsning. I modsætning hertil er alle kendte kopisikringsløsninger for musik og ebøger rent digitale, og de er alle derfor principielt usikre.

Det er derfor ikke svært at gå bare lidt tilbage i historien og se på musikbranchen, der i dag overvejende leverer musik, som ikke er beskyttet af ‚hård‛ kopisikring, der gør det umuligt at dele og åbne musikfiler uden kryptering. Apples iTunes leverer musikfiler med ‚social DRM‛, dvs. filer der er stemplet med brugerens oplysninger, herunder emailadressen. Amazon selv leverer MP3-filer uden nogen form for kopisikring (det understøtter MP3-formatet ikke). Det gør de fordi alle erfaringer har været at brugerne omgår denne beskyttelse med hackeres hjælp, eller simpelthen køber andre steder, hvor der ikke er denne kopibeskyttelse. Eller de kopierer musikken ind direkte fra CD’en. Læren fra musikbranchen – i hvert fald i forhold til det generelle musikmarked – er at man skal satse på tilgængelighed, snarere end på at sætte barrierer for brugen op for brugerne. Alle undersøgelser peger da også på at åbent tilgængelige filer ikke skader salget, men tværtimod fastholder eller styrker det.

For bogbranchens vedkommende er der formodentlig mange motiver, som kører – herunder de, jeg har redegjort for gør sig gældende inden for undervisningslitteraturen. Der er formodentlig en del nicher, som ikke har gavn af manglende kopisikring, præcis ligesom der formodentlig er inden for musikbranchen, fx hvad angår lydbøger, specielle muskprodukter, osv. Bogbranchen har formodentlig også satset på at det indtil videre ikke har været så let at digitalisere de trykte bøger med en scanner derhjemme, man har i hvert fald kun set det for de allerstørste bestselleres vedkommende (i Harry Potter-klassen). Men den tid er nok ved at være slut, for bogscannerne kommer stadigt længere ned i pris. I 2009 er flere indiske baggyde-digitaliseringsvirksomheder blevet afsløret, og der er sikkert endnu flere derude.

Men vi skal nok, ligesom musikbranchen, bruge nogle år før de store spillere indser, hvor det bærer hen..

2 thoughts on “Kindles DRM cracket

  1. >>
    Men vi skal nok, ligesom musikbranchen, bruge nogle år før de store spillere indser, hvor det bærer hen..
    >>

    Man kunne med musik branchen måske bruge den undskyldning at de måske ikke var særlig belæste…(!) – og derfor ikke forstod hvad der ramte dem…
    Ikke at jeg selv tror det…  men det er bare så svært at forstå, at de har været så dårlige til – at forstå.

    Den går bare ikke med bog branchen… 🙂   men det ser da allerede ud til, at de er bedre til at læse udviklingen…..

Skriv et svar