2010: nye ebogslæsere på markedet

Året 2010 vil blive året hvor vi for alvor vil se nye gadgets på det internationale marked, som vil slå fødderne væk under den generation af ebogslæsere, der er lanceret i løbet af i år. Ganske vist kan det for folk i bogbranchen opleves som en revolution at der i 2009 kom en række ebogslæsere – bla Kindle 2, Kindle DX, B&N Nook, Plastic Logic, entourage Edge, Txtr – som alle sammen giver en forbedret læseoplevelse. Men 2010 vil blive større, ikke fordi der kommer flere ebogslæsere, men fordi det vil være året hvor en række smartphones og multimedie “tablets” bliver lanceret. De vil være kendetegnet ved at kunne mange ting, hvoraf ebogslæsning kun er én af dem.

  1. I det kommende år vil Google lancere deres egen telefon, som vil køre en ny version af Android – Googles mobile styresystem. Google har en enorm pengekasse, de vil kaste efter dette projekt, så de for alvor kan få del i reklameindtægterne fra den mobile platform.Det vil for alvor give hele Android-platformen et skub fremad, og dermed ebogslæsning på mere avancerede og større enheder end i dag. Google lancerer deres telefon 5. januar 2010.
  2. Apple forventer jeg lancerer en ‘tabletmac‘, som vil bygge på iPhone-styresystemet og dermed have adgang til over 100000 applikationer. En allerede populær platform vil dermed få et yderligere rygstød. Teleanalytikere som john Strand og andre såkaldte eksperter vil give den dødsstødet med det samme, fordi de ikke kan se den slå igennem, når der ikke findes et marked for den allerede. Men Apple vil helt klart forsøge at skabe et marked for sådan en enhed, på samme måde som de tålmodigt gjorde med deres iPod og det vil de gøre ved at integrere den med deres øvrige udbud af hardware og software. Apple har mange ressourcer på kistebunden til sådan en satsning, har demonstreret at de kreativt kan forbinde deres forskellige udbud og tjenester, og vil helt sikkert have tålmodighed til at føre strategien igennem. Apple har indkaldt til pressemøde 26. januar 2010, hvor de formodentlig vil lancere “tabletmac”.

I modsætning til mange af de egentlige ebogslæsere, bygget primært op omkring ebogslæsning, så vil disse enheder være globalt tilgængelige efter kort tid, og de vil være tilgængelige for danske boglæsere og forlag uden de store ekstraomkostninger. Apple vil stille redskaber til rådighed der vil gøre det nemt for forbrugerne selv at konvertere materiale til brug på platformen, mens Google bla. lancerer Google Editions, der gør det muligt for forlagene at sælge ebøger problemfrit på denne platform.

Red 27.12:.10: Rettet slåfejl og tilføjet datoer for lancering.

Skriv et svar