Det er ikke som at holde en rigtig bog i hånden

Jeg hører ofte om den trykte bog, at den altid vil slå ebogen, fordi papir kan nogle ting, som ebogen ikke kan. Papir er noget særligt. Bernadette Inoz skærer igennem på sin blog, hvor hun oplister nogle fordele ved ebogslæsning:

  • Jeg kan læse med én hånd, også selvom bogen er 600+ sider.
  • Jeg har altid adgang til note og highlight-værktøjer, uden at jeg behøver at have skriveredskaber eller gule sedler med mig rundt.
  • Der er indbygget ordbog [genialt når man læser svære engelsksprogede bøger] tilgængelig ved et tryk med fingerspidsen.
  • Jeg kan ændre skriftstørrelsen, hvis jeg har trætte øjne, eller belysningen er dårlig.
  • Jeg kan meget lettere skjule at jeg læser en bog, hvis jeg keder mig, når jeg sidder til et kedeligt møde eller en præsentation.

(min oversættelse)

Og hun fortsætter:

“I cannot think of a single instance in which the attributes of a physical book are better than those of an eBook.”

Der er, ifølge Bernadette, ingen grund til rent praktisk at vælge en papirbog fremfor en trykt bog. Og det kan jeg følge hende i, især hvis vi taler om den klassiske skønlitterære bestseller i paperback-versionen, uden billeder eller anden fancy layout.

Når det er sagt, så er der mange gode, mere eller mindre fetishistiske grunde til at elske bøger: det er rart at have en ting i sin besiddelse. Nogle bøger med dyrt udstyr har ofte en æstetisk kvalitet, som ikke har sin mage, eller i hvert fald har samme sanselige kvaliteter som et kunstværk. Og så er bøger for mange bogelskere bare dejlige at have stående på hylden, måske fordi de på den måde dagligt er med til at definere, hvem man er som menneske. Det er fantastisk at scanne en persons bogsamling igennem, for at se, om der er nogle ligheder eller spændende ting, man ikke kendte til. Alt sammen gode grunde, som man ikke skal overse. Tingene, og vores omgang med dem, er med til at skabe og vedligeholde sociale relationer.

Kilde: http://reactionstoreading.com/2010/10/20/its-not-like-holding-a-real-book/

7 thoughts on “Det er ikke som at holde en rigtig bog i hånden

Skriv et svar