Ebogen og det digitale bibliotek

automatEbogssalget stiger for tiden eksplosivt i USA. I løbet af de næste to år vil salget af ebøger udgøre 25% af det samlede salg for en bog, hvis kurverne fortsætter med samme tempo – det vil formodentlig gå endnu hurtigere, når ebogslæserne for alvor får momentum. Herhjemme er det så som så med den eksplosive stigning, men Gyldendal har da erklæret at de vil sælge 800 titler som ebøger i 2009. Det vil formodentlig komme til lille Danmark med tiden, også selvom om bogelskere (herunder jeg selv) fastholder at bogen vil blive ved med at eksistere. Jeg vil med dette dette indlæg fokusere på en fremtid hvor vi alle læser ebøger som standard, og hvor bibliotekerne derfor for alvor bliver digitale. I den forbindelse er opstår der efter min mening 3 kritiske områder som biblioteker og forlag skal tage stilling til.

Modellen for indkøb og udlån af ebøger.

For det første vil bibliotekerne og forlagene få nogle omkostningsproblemer. Hvis bibliotekerne skal operere med en model, hvor de skal købe lige så mange ebøger som de låner ud af gangen, så vil de spare en del penge, fordi de med trykte bøger jo er nødt til at købe erstatningseksemplarer, når bøgerne slides op af de flittige læsere. Lige nu er der en veletableret samarbejde mellem ebib.dk og ebog.dk om udlån, men den økonomiske aftale er ikke offentligt tilgængelig, og skal formodentlig alligevel laves om i en situation hvor det er ebogen der pludselig dominerer.

Den sociale slagside

En anden problematik er den sociale slagside som ebogen må forudses at have når vi taler bibliotekslån. Ebogslæsning forudsætter at man enten har en ebogslæser (en Kindle, en Sony eReader, en iPhone) eller kan holde ud at læse sine bøger på en computer. De der ikke har adgang til sådan noget, eller som ikke kan læse lange bøger på en skærm, de vil komme i klemme i en fremtid hvor ebøgerne hersker. Skal bibliotekerne i stor stil udlåne ebogslæsere til lånerne? Eller skal de insistere på trykte bøger, selvom de også selv ville kunne spare på lager og magasinomkostninger ved at gå rent efter elektroniske bøger. Eller skal man kunne udprinte sine ebøger med f.eks. en Espresso print-on-demand maskine?

Bibliotekerne og piratproblematikken

I dag går man ned på biblioteket for at låne en bog og tilbage for at aflevere den. Når det drejer sig om ebøger går man hen på et website for at købe en ebog, f.eks. systime.dk eller g.dk, men hen på et andet website hvor man kan hente den gratis- nemlig bibliotekernes. Det er ikke særlig svært for forlagenes kunder at bemærke denne forskel. I en tid hvor forlag worldwide jagter piratkopister og insisterer på at bibeholde drakoniske kopibeskyttelsesforanstaltninger, hvordan vil man så egentlig løse dette paradoks?

Hvad mener i bibliotekarer derude – er det de rigtige problematikker at fokusere på. Har jeg overset vigtigere problematikker?

2 thoughts on “Ebogen og det digitale bibliotek

  1. Nogle fine og relevante betragtninger, men i mine øjne er det vigtigste problem: hvorfor skal brugerne vælge det ekstra led til, når de kan gå direkte til kilden og hente deres ebøger? Hvis man kan sidde og via iTunes eller sin Kindle eller gizmo-x og hente titler direkte ind på sin læser, hvorfor så gå videre og bøvle med DRM og evt. yderligere programmer der skal installeres før man kan bruge tilbuddet?

    Ja, der er gratis på bibliotekerne, men kan det slå det massive markedsføringsapperat som de store spillere (der alle har store kommercielle interesser) bringer på banen?

    Bibliotekerne skal gøre noget virkeligt unikt med deres tilbud, hvis det skal have en værdi for folk. Formidling er ét bud, men det kan de store også – man får i dag fine forslag via Amazon baseret på ens købsvaner. Der skal noget merværdi på banen hvis folk skal bryde deres mønstre.

  2. God analyse.
    Gratis kan jo konkurrere, så længe det er for dyrt at købe, og så længe produktet ikke er tilgængeligt og ukompliceret rent teknisk at få fat på. Musikbranchen har lært at brugerne er villige til at gå meget langt for at få tingene gratis i digital form, fremfor at betale for et analogt produkt.

    Et eller andet sted tror jeg bibliotekerne lige netop nu har en chance for at slå til og gøre noget for den fri tilgængelighed af bøger for danskerne. Det vil måske give forlagene et kommercielt incitament til overhovedet at lave ebøger, for problemet er vel også, at forlagene er forholdsvis fodslæbende med overhovedet at levere varen.

Skriv et svar