Hvorfor Amazon ikke får succes i Danmark

Danske forlag er i gang med, eller overvejer, i disse dage hvordan de skal levere ebøger til danskerne (herunder mit eget). De fleste danskere ønsker at læse populære bøger, dvs. bestsellere a la Pigen der legede med ilden. Og de skal helst være på dansk. Det skaber en interessant kontrast til den enorme succes, Amazon har haft med at sælge deres Kindle i USA, hvor den reelt er den eneste ebogslæser med nogen succes – kun B&N’s Nook sælger i bare nogenlunde sammenlignelige mængder (600.000 stk er også en slat), men Amazon sidder på op mod 80% af markedet i USA.

Der er ingen tvivl om, at Kindlen umiddelbart forekommer som en attraktiv hardwareplatform, også fordi der efterhånden findes en Kindle app til alle platforme, således at forbrugerne ikke risikerer at blive fanget på en forældet platform, hvis de investerer i ebøger købt hos Amazon. Så umiddelbart skulle man tro at alt var godt. Men nej, something is rotten in the State of Denmark.

Ingen danske ebøger på Kindle

Problemet er, at det i øjeblikket ikke er muligt at købe danske bøger i Amazons Kindle store.  Derfor er der god grund til at antage, at de fleste danskere vil vælge at købe deres ebøger hos de danske netboghandlere. Bøgerne levereres her ganske vist i epub-formatet som ikke kan læses på Kindlen. Men det er ikke noget problem vil mange hævde. Det er nemlig i dag muligt at konvertere epub uden DRM til Amazons Kindle-format, fx vha Calibreprogrammet (se Booksnob.dk’s guide til dette).

Det er fortsat langt fra Amazons gnidningsløse købsproces, hvor man på under 60 sekunder kan købe en ebog trådløst fra sin seng, hvis man får lyst til det. Noget der, som jeg tidligere har skrevet, har været essentielt for Amazons succes. Men ok, det gør det trods alt muligt, omend ikke nær så attraktivt, at købe danske ebøger.

Kopisikring

Men alligevel er det min vurdering, at Amazon og Kindleplatformen i den nærmeste tid ikke får et ben til jorden på det danske marked, i hvert fald ikke som en bred folkefornøjelse.

Dette skyldes grundlæggende problemet med kopisikring. En del ebøger leveres nemlig med kopisikring, fordi  forlagene (med rette, mener jeg) er bekymret for at nogle brugere vil piratkopiere dem og dermed underminere deres forretning på et i forvejen usikkert digitalt marked. Det er endnu for tidligt at sige, hvor mange forlag der vil benytte sig af kopisikring, hvor stort problemet bliver, men i dag drejer det sig overvejende om alle biblioteksbøger (sic!) og, lyder meldingen, fag- og lærebøger. Hvorfor er det et problem?

Bibliotekerne og uddannelsesmarkedet

Det skyldes for det første, at bibliotekerne leverer ebøger til prisen “gratis”. Og med danskernes vanlige prisbevidsthed og forlagenes generelt høje prissætning (set fra forbrugernes sysnsvinkel) in mente,  så vil muligheden for at låne ebøger på biblioteket komme til at betyde meget for ebogsmarkedet herhjemme. Undervisningsmarkedet har for det andet betydet så meget for forlagenes indtjening herhjemme de senere år, at man også vil værne om sin indtjening her: udgivelse af ebøger på det marked vil blive foretaget så konservativt som muligt, dvs. med kopisikring hellere end potentielt at tabe alt på piratkopiering.

Med disse to logikker, vil det derfor være det mest fornuftige for de danskere, der ikke er hackermindede (= langt, langt de fleste) og derfor ikke bruger deres energi på at bryde kopisikringen, at investere i en ebogslæser der understøtter Adobe DRM, hvis de ikke skal blive skuffet over oplevelsen. Det vil sige, stort set alle andre ebogslæsere end Kindlen.

Og der vil jeg godt tillade mig at begræde situationen, for det er alt andet lige en meget ringere løsning end Amazons. Man kan sige meget om Amazon, men de har gjort ebogslæsning til en simpel ting, ikke en uoverskuelig jungle af formater, kabler, konverteringsprogrammer, supportopkald, osv. Den løsning må danskerne vente på, som det ser ud lige nu.

Amazon og det danske marked

Nu vil jeg tillade mig at drømme lidt, ved at spørge:  hvad skulle der til for at Amazons løsning virkede for danskerne?

Mine svar er:

a) Enten skulle Amazon begynde at sælge ebøger på dansk, dvs. indgå reelle samarbejder med de danske forlag og/eller publizon om dette.

b) eller gøre det muligt at læse epub+Adobe adept DRM på Kindle-platformen – dvs. på deres Kindle ebogslæsere og deres Kindle apps.

Hvad angår den første model, så er situationen lige nu den, at forlagene, efter hvad jeg har hørt, ikke føler sig specielt godt behandlet af Amazon. For det første er Amazon ikke i nærheden af at tilbyde realistiske afregningsmodeller for forlag i små sprogområder som det danske, med heraf følgende små oplag. For det andet “tager Amazon ikke telefonen”, så at sige – interessen for det i international sammenhæng meget lille danske marked er ret ensidig. Hvad angår selvpublicering, så har Amazon jo været ude med tilbud om 70% avancer til forfatterne. Det gælder bare ikke for forfattere uden for USA. De må nøjes med 35%, hvilket gør forretningen væsentligt mindre interessant.

2 Forslag til amazon

Hvis Amazon virkelig ville ind på det danske marked– eller mere realistisk i fht. markedsstørrelse: EU som helhed, hvor problematikken er den samme som den danske – så ville de lave en mulighed for at “konvertere” DRM-pålagte dokumenter til Kindle-formatet, så kopisikringen fortsat fungerer. Det ville være en fantastisk løsning, men ville kræve at Amazon indgik et samarbejde med Adobe om dette, og det virker egentlig tvivlsomt, for netop Amazons egen kopisikring er nok i virkeligheden vigtigere for dem end selve fil-formatet (AZW).

Alternativt kunne Amazon vælge at sælge deres Kindle-bøger i epub-formatet fremover, men med deres egen kopisikring, for ikke at forvirre deres læsere yderligere. Altså, at det de sælger som “Kindle-bøger” var baseret på epub fremfor AZW/mobi-formatet. Det ville være en interessant mulighed, der ville gøre det muligt at læse ikke-kopisikrede epub-filer uden konvertering.

Det stemmer desværre dårligt overens med de meldinger, Amazons chef Jeff Bezos har meldt ud på det seneste, som meget tydeligt går på at de vil fortsætte med at benytte deres gamle Kindle-filformat. Kindle-formatet er reelt et redskab som Amazon bruger som løftestang til at styrke Kindle-platformen. Og det ville ikke løse problemet med at alle andre anvender Adobes DRM.

Åh ja, der er også Apple og deres iPad / iBooks. Det er en helt anden historie 🙂

Indlægget er opdateret 23.8.2010 kl. 22:46 for de værste stave- og forståelsesfejl kl.

4 thoughts on “Hvorfor Amazon ikke får succes i Danmark

Skriv et svar