6 bud på den ideelle ebogslæser / tablet

Som ansat i bogbranchen med drømme om at forandre den til det bedre, drømmer jeg om den perfekte tablet som også kan bruges som ebogslæser. Her er min ønsker til sådan en dims, som alle er baseret på den præmis at en tablet er en computer der er perfektioneret til det man kunne kalde ‘det mobile liv’. Det er en enhed der først og fremmest er beregnet på såkaldt private brugere og deres behov for computerkraft mens de flytter sig fra sted til sted. Her er min liste:

1. Den skal være lille nok til at man kan holde den i én hånd

Fordi: ellers er den ikke en tablet, men en slæbbar computer. Den skal kunne tages med rundt, bruges i sofaen og tages med på indkøb. Den må ikke være større end en telefonnotesblok – 8 – 10″ skærm. Om der er en nedre grænse er et godt spørgsmål. En iPhone med 3.8″ skærm udgør nok den nedre grænse – det er muligt at læse, men anstrengende at læse meget lange bøger f.eks.

2. Den skal have et touch-brugerflade

Fordi: når du svinger rundt med en tablet kan du ikke forvente præcisionsindtastning. Den rigtige brugerflade er derfor baseret på store knapper og/eller touch-teknologi, ikke på indtastning med mus, pen eller andre enheder der kræver en rolig hånd og stabil overflade.

Edit: Skulle jeg vælge mellem touch eller få store knapper, ville jeg vælge touch, fordi det er lettere at skrive på et touchbaseret softwaretastatur end at proppe en masse store tastaturknapper oven på en ebogslæser. På en tablet vil der i modsætning på den lille iPhone være plads til at skrive med pølsefingre med touch.

3. Brugerfladen på dens programmer skal være tilpasset enheden

Fordi: det går simpelthen ikke at køre Word på sådan en enhed. Den ideelle enhed er bygget med mobiliteten som metafor, ikke med skrivebordet som metafor. Ligesom iPhonen eller Kindlen fungerer har du ikke adgang til et skrivebord med mapper, osv, men en database over dine informationer med et helt særegent interface. Som en nødløsning skal den være i stand til at vise indhold fra mange kilder på en måde der svarer til dens egen brugerflade.

4. Den skal have lang batterilevetid

Fordi: Ellers fungerer den simpelthen ikke i et mobilt liv. Alternativt skal den være meget let at oplade – dvs. kunne oplades via usb uden brug af specielle kabler, eller endda trådløst.

5. Den skal kunne hente indhold trådløst og uden at skifte mellem programmer

Fordi: Det har såvel iPhone App store såvel som Kindles trådløse adgang til hele Amazons katalog overbevist mig om. Det skal være fuldstændig ubøvlet og transparent for brugeren. Man skal aldrig være nødt til at ‘hacke’ filer og software for at påfylde sin tablet med indhold.

Sidst, men ikke mindst:

6. Den skal kunne meget mere end være en ebogslæser.

Fordi: ellers bliver den ikke en succes. Du kan kun overtale fanatiske bogmennesker til at spendere mange kr på en dims der ‘bare’ kan læse bøger eller aviser, når nu papiret har virket så godt i alle disse år. iPhonen er et godt eksempel på en enhed der kan utroligt mange ting, men har fået sin succes fordi den rummer noget, alle har brug for (nu om dage), en telefon. En tablet skal kunne spille spil, læse bøger, trække informationer fra nettet, se film, osv. Indgangen kan derfor være at den er den spillemaskine, man alligevel ville købe, den mobile dvd-afspiller, man alligevel havde brug for til bilen, en telefon eller lignende.

4 thoughts on “6 bud på den ideelle ebogslæser / tablet

  1. En fin liste – og især punkt 6 giver meget mening for mig. Som tegneserielæser er de nuværende ebogslæsere nemlig ikke specielt interessante – jeg mangler farver, bedre opløsning og, tja, flere muligheder end det er mit indtryk at man får med de nuværende løsninger. Dit størrelseskrav støder lidt sammen med mine behov, men det er ikke noget som man ikke vil kunne vænne sig til.

    Det slår mig pludseligt at du lige har beskrevet nogenlunde hvordan jeg forestiller mig Apples (mulige) kommende tablet. Jeg håber at de vender bunden i vejret på det marked ligesom de gjorde med telefonen – det kunne sætte gang i udviklingen.

Skriv et svar