2010: Forudsigelser for det digitale bogmarked

Tre forudsigelser for det kommende år: Det er december og dermed er det ved at blive den tid på året, hvor forskellige guruer på nettet kommer med forudsigelser for det næste års tid. Hvad vil vi se af nye teknologier og udviklinger inden for den digitale bogbranche? Kommer ebøgerne for alvor? Det gælder fx den fænomenale Booksquare, der forudsiger 4 udviklinger, bla. at prisen på 9.99$ for ebøger vil konsolideres. I dette indlæg vil jeg, inspireret heraf, forsøge mig ud i spådommens kunst. Uden yderligere forsinkelser er hermed mine forudsigelser for, hvad der vil ske på det danske bogmarked i 2010.

1. Konsolidering

Året vil se en yderligere konsolidering af de store forlag på de smås bekostning. En række af de mindre forlag vil få det svært, især de der satser på bestsellere som aldrig dukker op, vil få en svær tid. De store vil skære ned, tære på opsparingen og vente på bedre tider. Jeg forventer at vi skal frem til 2011-12 før der for alvor vil blive konkurrence fra små entreprenante forlagslignende virksomheder, bygget op omkring nye teknologier og sociale platforme, snarere end traditionel udgivelsesvirksomhed. Et eksempel er Studieportalen.dk der har lanceret en ebogsvirksomhed rettet mod elever der deler opgaver via deres portal.

Indtil da vil det kun være de større forlag der har ressourcer til at investere i nye digitale workflows, nye sociale platforme, nye ebogsformater, og så videre.

2. Langsom vækst for ebøger

Ebogsmarkedet vil se en langsom vækst: I modsætning til USA vil ebogsmarkedet herhjemme ikke se vækstkurver der bevæger sig stejlt opad i det nye år. Gyldendal har annonceret en satsning på ebøger, men vi taler om 400-800 bøger, meget lidt samlet set. Andre forlag vil stadig tøve med at følge efter, fordi den gyldne mulighed endnu ikke har vist sig. Tilgængeligheden af ebogslæsere i Danmark er endnu også for lille til at drive markedet. Amazons Kindle er den eneste der markedsføres med et ordentlig økosystem af udbud, let tilgængelighed, osv., men udbuddet af dansk litteratur på Amazon er endnu for lille, ligesom den stadig er for dyr for andre end bogelskere. Endelig findes der ikke noget reelt udbud af ebøger, der kan bruges frit på alle platforme og enheder uden kopisikring, hvilket yderligere vil hæmme udbredelsen.

3. Piratkopiering bliver stort

Branchens manglende evne til at give boglæserne det de vil have – digitale bøger, de kan bruge som de vil, dele med deres venner, have med på deres smartphone, osv. – vil give gode vækstbetingelser for en piratkopiering der kun kan sammenlignes med den massive fotokopiering, der finder sted. Danske studerende og elever vil for alvor ikke have forståelse for forlagenes ‘konservative’ holdning til spørgsmålet. De er vant vil at kunne hente alt andet gratis på nettet og betale, hvis de har lyst, og er ret ligeglade med copyright, sålænge det ikke er dem selv det går ud over. Fildelingstjenester og opgavecentraler vil få mange danske bogbrugere online.

Hermed er hovedet lagt på blokken. Jeg mener selv vi taler om relativt konservative forudsigelser, baseret på den viden jeg har lige nu. Jeg hørte i radioen forleden den gode pointe ( i forbindelse med den geniale entertainer Tom Lehrer) at bare man forudsiger noget der er vanvittigt nok, ender man før eller senere med at blive opfattet som profet 🙂

Læs mere i næste indlæg, hvor jeg vil fokusere på, hvilke ebogslæsere og gadgets, der vil få betydning for det digitale bogmarked i 2010…

Flere gadgets i hænderne
Året 2010 vil blive året hvor vi for alvor vil se nye gadgets på det internationale marked, som vil slå fødderne væk under den generation af ebogslæsere, der er lanceret i løbet af i år. Ganske vist kan det for folk i bogbranchen opleves som en revolution at der i 2009 kom en række ebogslæsere – bla Kindle 2, Kindle DX, B&N Nook, Plastic Logic, entourage Edge, Txtr – som alle sammen giver en forbedret læseoplevelse. Men 2010 vil blive større, ikke fordi der kommer flere ebogslæsere, men fordi det vil være året hvor en række smartphones og multimedie “tablets” vil slå blive lanceret. De vil være kendetegnet ved at kunne mange ting, hvoraf ebogslæsning kun er én af dem.
I det kommende år vil Google lancere deres egen telefon, som vil køre en ny version af Android – Googles mobile styresystem. Det vil for alvor give hele Android-platformen et skub fremad, og dermed og ebogslæsning på mere avancerede og større enheder end i dag.
Apple forventer jeg lancerer en ‘tablet’, som vil bygge på iPhone-styresystemet og dermed have adgang til over 100000 applikationer. En allerede populær platform vil dermed få et yderligere rygstød. Apple vil helt klar forsøge at skabe et marked for

One thought on “2010: Forudsigelser for det digitale bogmarked

Skriv et svar