2012: Årets forudsigelser på ebogsmarkedet

Det er som sædvanlig ved nytår her på digitaludvikling.dk blevet tid til at kigge ind i den tågede ebogsfremtid. I stedet for en lang liste over overvejelser for eller imod, vil jeg i år nøjes med en relativt kortfattet liste over forudsigelser.

  1. 2012 bliver året hvor Apple udgiver den første iPad3, der både har retina display, der giver knivskarpe farvebilleder, velegnet til spil, film, og leg OG en eInk skærm, der giver langt længere batterilevetid, samt er god for øjnene at læse på. Et tryk på en knap og skærmen bliver gråtoner i stedet for farver. I det hele taget er der ikke rigtig nogle andre tablets i sigte, som kan konkurrere med Apples iPads status som tabletten der kan det hele. Amazons Kindle Fire er ganske vidst også god, men Kindlen vil fortsat have sin styrke for de dedikerede boglæsere, som der trods alt ikke er så mange af i Danmark.
  2. Herhjemme kommer iPadden til at høste succes efter succes på uddannelsesområdet, efterhånden som flere og flere kommuner køber massivt ind af dem, især til skolerne. Først de følgende år kommer ‘teknologitømmermændene’, hvor man i den brede skolesammenhæng opdager, at det er ændrede pædagogiske tiltag og ikke teknologi i sig selv, der skaber forandring i skolen.
  3. Ebøgerne i Danmark vil fortsat have lang vej op af bakke. Men i takt med at der er flere og flere folk med smartphones, iPads og ebogslæsere, samtidig med at ereolen bliver mere og mere udbredt, så vil antallet af ebogslæsende danskere stige støt. Skolernes indkøb af iPads vil formodentlig bane vejen for en øget opmærksomhed på brugen af ebøger i lokalområderne. Men altså endnu ikke med de voldsomme vækstrater, vi har set i USA for ebogssalget. Jeg forventer, at vendepunktet i Danmark først sker i 2013, hvorefter det de næste 2-3 år derfra går stærkt.
  4. Med lidt held bliver 2012 også året, hvor vi ser den første selvpublicerings-succeshistorie på dansk grund. Altså en ukendt forfatter, der slår igennem med produktion, salg og markedsføring af egne ebøger. Det afhænger igen af, at der i 2012 kommer kul på selvpubliceringsplatforme som Saxo selvudgiver og ebookcomposer, så det er nemt at få udgivet ebøger. Men det vil være en enkelt eller to forfattere, der vil have den glæde, for det vil fortsat kræve mere energi at sælge og markedsføre, end de fleste forfattere har lyst til: de vil fortsat skrive bøger før alt andet.

 

3 thoughts on “2012: Årets forudsigelser på ebogsmarkedet

Skriv et svar