Chris Anderson udgiver bogen “Free”

Ja, jeg tilhører dem der elsker at tingene er gratis, det må jeg blankt indrømme. Eller at de er billige. Det tror jeg de fleste danskere gør, også dem der køber bøger. Derfor kan det vel egentlig ikke komme som nogen overraskelse at de også tænker sådan når de færdes på Internettet.

I forlagsbranchen hvor jeg selv færdes ved man omvendt udmærket godt at bøger, websites og ebøger koster penge at producere og at nogen skal betale for dem.. men den opfattelse har forbrugerne desværre (?)  ikke. De fleste forlag har oplevet at deres købere har svigtet massivt i år, fordi de ikke vil betale det det koster at lave bøgerne. I hvert fald ikke under den nuværende krise.

Internationalt er prisen på ebøger samtidig ved at stabilisere sig omkring $9.95, eller ca. 54 kr med de nuværende kurser.Så det lover ikke godt for bogbranchen, der på den ene side ikke kan tjene penge på de trykte bøger og på den anden side er mere og mere tvunget til at udgive i digital form – uden at de tilsyneladende kan tjene penge med deres nuværende produktionsapparat.

Måske de skulle læse bogen “Free”. Chris Anderson, manden bag “the long tail”-teorien og redaktør på Internetmagasinet Wired har netop skrevet en bog om, hvordan og hvorfor indholdet på Internet i stor udstrækning bliver gratis. Og han har samme ånd gjort bogen frit tilgængelig på Scribd

Anderson vil naturligvis også efterfølgende sælge rigtig mange eksemplarer af den trykte bog – fordi køberne betaler for det de opfatter som værdifuldt, ikke for hvad det koster forlagene at producere.

Lyder det kættersk? Det var meningen :-)

2 thoughts on “Chris Anderson udgiver bogen “Free”

  1. Forklar mig det lige igen: hvordan er det så, at bøger skal kvalitetsvurderes inden udgivelse de kommende år? Er det via digitale forlag? Eller skal de ikke længere kvalitetsvurderes? Og hvad med bogen som begreb – hvis det hele er digitalt mister selv begrebet vel substans?

Skriv et svar